AH ŞU GALATA BANKERLERİ…

Geçen asırlarda ekonomik hayatı elinde tutan bankerler, hükümeti iflasa ve devleti de batağa sürükleyerek global sermaye ile uyumlu yepyeni bir düzenin kurulmasında rol oynadılar.
15 Şubat 2016 Pazartesi

BİR ZAMANLAR BAŞLARA TAHT KURAN FES

Bir asır kadar millî serpuş olarak başlara taht kuran fesin de serüveni var. Şapka tarafından katledilip tarihin mahzenlerine gömülmeden evvel, günlük hayatımızda pek mühim yer tutardı.
8 Şubat 2016 Pazartesi

SEVR ANTLAŞMASI: ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK Mİ?

Sevr Antlaşması’nın tarafları bunun gerçekçi bir hal tarzı olmadığının farkındaydı. Aslında herkesin gizli birer ajandası vardı.
25 Ocak 2016 Pazartesi

Dünyaya açılan pencere - GAZETELERİN HİKÂYESİ

Gazeteler, son birkaç asırdır cemiyette mühim yer tutuyor. Sosyal ve politik hayatı tanzim ediyor. “Gazetelerin diline düşmek” öteden beri hemen herkesin kullandığı bir endişe tabiri olmuştur.
18 Ocak 2016 Pazartesi

“VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR”

Bülbülü altın kafese koymuşlar; ağlamış, inlemiş; demiş vatanım! Vatan, sadece insanın doğup büyüdüğü, atalarının gömüldüğü, akrabalarının yaşadığı yer midir?
11 Ocak 2016 Pazartesi

KAR BEREKETTİR

Kar sevilirdi eskiden. O beyazlığı, saflığı, temizliği, yaramazlık yapan bir çocuğun tebessümü gibi biraz da kendini affettirircesine yağınca herşeyi unuturdu insan.
4 Ocak 2016 Pazartesi

GAYRI MÜSLİMLERE BENZEMEK

Her yılbaşı yaklaşınca bu mesele bir daha aktüelleşir. “Karga, kekliğe özenmiş; becerememiş; kendi yürüyüşünü de unutmuş” derler. Acaba her benzemek kötü mü? Benzemenin sınırı nerede başlar, nerede biter?
28 Aralık 2015 Pazartesi

MUSUL’UN EHEMMİYETİ NEREDEN GELİYOR?

Musul, Osmanlıların kaybettiği son şehir. İngiltere ile Ankara arasında uzun süren bir ihtilafın da sebebi oldu. Lozan Müzakereleri bu yüzden kesildi. Sonra iş tatlıya! bağlandı.
21 Aralık 2015 Pazartesi

ŞARK DÜNYASINDA KADIN

Erkek ve kadın, her ikisi de insan olmak cihetinden Allah huzurunda eşittir. Ama fizikî farklılıklar sebebiyle, tarih boyunca bazı eşitsizlikler var olmuştur.
14 Aralık 2015 Pazartesi

MOSKOVA’NIN VERGİYE BAĞLANDIĞI GÜNLER

Kim derdi ki küçücük bir Viking kabilesi, koca bir millete ismini verecek, tarihi yönlendirecek? Ruslar, birkaç asırdan beri Avrupa ve Asya coğrafyasında ciddi bir güçtür. Bundan en çok canı yanan da Türkler olmuştur.
7 Aralık 2015 Pazartesi

PADİŞAH KİM OLACAK?

1808’de hânedanın yaşayan tek şehzâdesi Mahmud’u öldürmeye gelenler, “Gerekirse Esma Sultan’ı padişah yaparız” demişlerdi. Halbuki kadının padişahlığı mümkün değildi. Böyle söylemeleri, Osmanlılardan başkasının tahta hak sahibi görülmediğini gösterir.
30 Kasım 2015 Pazartesi

TÜRKLERLE ARAPLAR’IN HİKÂYESİ

Müslüman halklardan birbiriyle en çok iç içe girmiş olanı Türklerle Araplardır. Bugün Arapların çoğu, İslâm dünyasındaki ezilmiş, sinmiş hâlin, Türkiye sayesinde yok olacağına; tabiri caizse ‘yiğidin düştüğü yerden kalkacağına’ inanmaktadır.
23 Kasım 2015 Pazartesi

YAKIN TARİHİN ACI BİR SAYFASI: 150’LİKLER

Lozan’da umumi affı kabul eden Cumhuriyet hükümeti, Anadolu hareketine katılmayan 150 kişiyi bundan istisna ederek sürgüne gönderdi. Bu isimlerin tespitinden itibaren nice trajikomik hâdiseler yaşandı.
16 Kasım 2015 Pazartesi

SAATLERİN DANSI

Eskiler hayatı kare kare yaşar; saatin esiri olmazdı. Şimdi ‘hayat-mesai-zaman’ sistemi ile ömürler sanki kemiriliyor.
9 Kasım 2015 Pazartesi

SİCİLYA’DA MÜSLÜMAN İZLERİ

Akdeniz’in ortasındaki bu büyük ada, İtalya çizmesinin adeta vuracağı bir top gibidir. Herkesin Mafya hikâyeleri ile tanıdığı Sicilya, ticaret yollarının kavşağında ve bereketli topraklara sahip oluşu sebebiyle ehemmiyetlidir. Antik çağın ilk esaslı devletlerinden biri burada kurulmuştur.
2 Kasım 2015 Pazartesi

TÜRKİYE’DE SEÇİMLERİN HİKÂYESİ

Türkiye’de demokrasi ve seçim geleneği zannedildiğinden de eskidir. Osmanlı Devleti’nde ilk seçimler, 1840’ta mahallî meclis azaları için yapıldı.
26 Ekim 2015 Pazartesi

OSMANLILAR DEVRİNDE BİR HALK KLÜBÜ: KAHVEHANELER

Vaktiyle yediden yetmişe herkesin istirahat maksadıyla toplandığı kahvehaneler, hem halka sosyalleşme imkânı sunan birer klüp, hem de kültürü arttırmaya yarayan meclislerdi.
19 Ekim 2015 Pazartesi

PEYNİRİN SALTANATI

Geçenlerde gazeteler yazdı, artık peynirler açıkta değil, ambalaj içinde satılacakmış. Hatta bazısı peynir bile değilmiş, sahte imiş. Ne diyelim, hayırlısı... İşte Türkiye'de hüküm süren peynir saltanatı...
12 Ekim 2015 Pazartesi

ŞEYH ŞÂMİL’İN SÖNMEYEN HATIRASI

Rus istilasına karşı vatanlarını korumak adına bir asır mücadele eden Dağıstan ve Kafkasya’nın şanlı kahramanı Şeyh Şâmil öldükten sonra bile hatırası, bilhassa Rus esaretinde yaşayan Müslüman halkların kalbinde yaşamaya devam etti.
5 Ekim 2015 Pazartesi

RUSLARIN KORKULU RÜYASI ŞEYH ŞÂMİL

İki metreyi aşan boyu, atletik yapısı, metâneti, ilmî kudreti, hitâbeti ve sarsılmaz inancıyla tanındı. Şeyh Şâmil’in teşkilâtlandırdığı mücâhidler, Rus birliklerinin korkulu rüyâsı oldu. Kafkasya’daki şanlı direniş bütün dünyada duyuldu.
28 Eylül 2015 Pazartesi

ŞEMDİNLİ’NİN ÖTEKİ YÜZÜ

Şemdinli denince akla şimdi terör geliyor. Yakın zamana kadar balı ve kendine has hoş kokulu tütünü ile tanınırdı. Ama Şemdinli’nin esas ehemmiyeti, tesirleri bütün Anadolu’ya kadar uzanan büyük bir ilim ve tasavvuf merkezi oluşuydu.
21 Eylül 2015 Pazartesi

‘VÂLİDE-İ ŞEHİDE’ MAHPEYKER KÖSEM SULTAN

Mahpeyker Kösem Sultan, en az Hürrem Sultan kadar Türk tarihinin meşhur hanımlarındandır. Hakkındaki imaj da çok çeşitlidir. Devlet işlerine karışan bir entrikacı mı, yoksa büyük bâdireler sırasında millete hizmet etmiş bir imparatoriçe mi?
14 Eylül 2015 Pazartesi

HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURMAK NE MÜMKÜN?

Doktorlar “Üç beyazdan uzak durun” dese de, hamur işlerinin hatırını sormamak Türk terbiyesine yakışmaz.
24 Ağustos 2015 Pazartesi

SAHTE OSMANLILAR

Fransa’da başına fes geçirip kendisini IV. Selim adıyla padişah ilan eden adam, aslında İskenderiye’de hânedanın da doktorluğunu yapan bir Fransızın üvey oğludur.
17 Ağustos 2015 Pazartesi

“ZEYTİNE AND OLSUN Kİ...”

Zeytin, Mukaddes Kitaplarda ismi övgüyle geçen bir yiyecek. Kur’an-ı kerim’de en çok ismi geçen meyvelerden biri. Hatta zeytine yemin edilerek başlayan bir sure bile var.
10 Ağustos 2015 Pazartesi

İSTANBUL’UN KAPILARI

Eskiden şehir denince, surlar; sur denince de çeşitli isim ve biçimlerde kapılar akla gelirdi. Böylece şehri düşmana karşı korumak kolaylaşırdı. Şehre girip çıkan da bu kapılar vasıtasıyla kontrol edilirdi. Sabah, güneşle açılır, akşam güneş batınca kapanırdı.
3 Ağustos 2015 Pazartesi

‘BEDELİ ÇANAKKALE’DE ÖDENECEKTİR!’ - Tarihe geçen şanlı bir kalpazanlık hikâyesi

Çanakkale’deki birliğinin ihtiyacı olan kamyon lastiklerini karaborsadan bulan, ama parası olmayan yedek subay Mehmed Muzaffer Bey, akla gelmeyecek bir plan düşünür.
27 Temmuz 2015 Pazartesi

ŞEYH SAİD: ÂSÎ Mİ? KAHRAMAN MI?

Resmî beyana göre İngiliz ajanı gerici ve bölücü bir hâin, Kürtlerin çoğuna göre idealleri için canını feda etmiş bir kahraman, hatta bir evliya.... Yakın tarihin bu münakaşalı şahsiyetinin idamı üzerinden 90 sene geçti. Ama mezarı bile belli değildir.
20 Temmuz 2015 Pazartesi

ŞEYH SAİD HÂDİSESİ: ANADOLU’DA İÇ SAVAŞ

Şeyh Said hâdisesi, basit bir zabıta vak’ası ile başlayan, yani uzun uzadıya planlanmış olmayan dinî bir isyandır. Fakat uzun zaman Kürtçü bir ayaklanma olarak lanse edilmiştir.
13 Temmuz 2015 Pazartesi

PEYGAMBER DEVRİNDEN RAMAZAN HATIRALARI

Ramazan, oruç ayı olduğu kadar, yemek ayı da. Ay boyunca her gün ne pişirmeli, ne yemeli, ne yememeli, konuşuluyor. Acaba Hazret-i Peygamber devrinde oruç nasıl tutulurdu, neler yenirdi?
6 Temmuz 2015 Pazartesi