Yazışmalar
-
Bir kimsenin senelerle kaza namazı borcu olsa, ama sadece beş vaktin sünnetlerini kaza olarak kılsa, bitiremeden ölse, affolunur mu?
-
İşyerinde Ehl-i kitab ya da fâsıkların bulunduğu içkili iş toplantılarına işitrak etmek caiz midir?
-
Hadis-i şerifte, kadın-erkek her müslümana öğrenmenin farz olduğu ilim hangisidir?
-
Bir yere bazen kısa aralıklarla girip çıkan, her defasında selâm verir mi?
-
Umrede ihramdan çıkarken saçın ne kadar kesilmesi lazımdır?
-
Çek kırdırmak caiz midir?
-
Kur’an-ı kerim okununca susup dinlemek lâzım geldiğine göre, mukabele okumak mahzurlu değil midir?
-
‘İtikatta mezhep tabiri hatalıdır. Mezhep, amel hususunda olur’ diyenler var. Ne dersiniz?
-
Bir insan kendi kavmini sevmekle kınanabilir mi?
-
Kur’an-ı Kerim ve hadislerde geçen kavim kelimesi neyi ifade eder?
-
Osmanlıdaki mezar taşlarının mesleklere, tarikatlara göre farklı olmasının sebebi nedir?
-
Abdestten sonra idrar deliğine konan pamuk dışarı taşsa, bu vaziyette abdestin bozulduğundan şüphe etmek icab eder mi?
-
Kur’an-ı Kerim'de dünyanın küre şeklinde olup döndüğüne işaret eden âyetler var mıdır?
-
Bir kimsenin şerrinden emin olmak için dua var mıdır?
-
Hukuk fakültesi talebesinin yaz tatilinde seyretmesi ve okuması sizce münasip birkaç film ve kitap tavsiye eder misiniz?
-
Suudi Arabistan ile İran’ın husumeti nereden geliyor?
-
Allahü teala her şeyi ilmiyle ve kudreti ile kuşatmıştır demek mahzurlu mudur?
-
İslam tarihinde Arap olup Hanefi mezhebine uyan cemiyet ya da devletler olmuş mudur?
-
Zekât hesabı yaparken, bazı takıların üzerinde altın ve pırlanta taş birleşik oluyor. Bunları ayırarak tartmak mümkün olmuyor. Nasıl hareket edilmelidir?
-
Bebeğe gelen maddi hediyeler (altın+para) kime aittir?
-
İslâm Hukuku kitabınızda, kadınların hadd ve kısas dâvâlarında hâkim olamayacağı yazıyor. Şimdi hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra bir hanımın hâkimlik mesleği icra etmesi, dinen mahzurlu mudur?
-
Sağ eli sol göğüs hizasında ceketin içine koymak Mason sadakat duruşu mudur?
-
Nisa Suresi 23. âyette evlenilmesi haram olan kadınlar beyan edilirken, bir sonraki âyette de bunlar dışındakilerin helal olduğu söyleniyor. Torunla evlilikten bahsedilmiyor. Neden âyette mesela torundan bahsedilmiyor?
-
Karınca beslemek caiz mi?
-
Kur’an-ı kerimde, “Kâfirlerle savaştığınızda boyunlarını vurun. Onları tesirsiz hale getirince sıkı güvenlik çemberine alın. Sonra onları (esirleri), fidye alarak veya karşılıksız serbest bırakın ki savaşın doğurduğu sıkıntılar kalmasın” buyuruluyor (Muhammed 47/4). Bu âyete göre Osmanlıdaki cariyelik meşru mudur? Zira Allah iki şık sunmuş. İkisinde de netice olarak karşılıklı ya da karşılıksız bırakmak var. Bu âyet, esnetilecek bir ayet değil. Hüküm çok açık. Doğru olmayan hadislerle ihlal edildiği kanaatindeyim.
-
Abdullah bin Mes’ud'un, Felâk ve Nas surelerini Kur’an’dan saymadığı iddiası doğru mudur? Şimdi bir âyeti inkâr küfr olduğuna göre, İbni Mes’ud’un bu tavrını nasıl anlamak gerekir?
-
Emevi ve Abbasi halifelerinin dindar olmadığı; aralarında homoseksüel, zani, sarhoş olanların çok olduğu doğru mudur?
-
Osmanlı hanedan mensupları neden boğularak öldürülmüştür?
-
Kadın, fâsık kadın kuaförlere gidip saçını kestirmesi caiz midir?
-
Ermeni veya Rum olup aynı zamanda Müslüman olan var mıdır?
-
Gıdalara, içeceklere helal sertifikası veren bir şirkette çalışıyorum. Bu hususta farklı memleketlerdeki kıstaslar aynı değildir. Mesela Malezya’nın helal sertifikasında aradıkları kriterler, Türkiye’de aranmamaktadır. Buradaki kriterlere göre sertifika tanzim etmek vebal olur mu?
-
Tübitak’ın verdiği, bitiremediği takdirde geri alma şartı koyduğu doktora bursu, her ihtimale karşı harcanmayıp biriktirilse, biriken para doktorayı bitirmeden zekât nisabına katılır mı?
-
Müslüman Araplar, umumiyetle Ehli Sünnet midir, yoksa Vehhabi midir?
-
Nakşî tarikatine mensubum. Arada meşhur bir şeyhin toplu cehrî zikr kayıtlarını dinliyorum. Bunların çoğunda musiki vardır. Bu aşkla yapılan zikrleri dinlerken, ben de bazen iştirak ediyorum. Bunun mahzuru var mıdır?
-
Kitabını ... diye sövmek kişiyi küfre düşürür mü?
-
Bir kimse uyandığında öğlen namazının sünnetini kıldıktan hemen sonra ikindi ezanı okunsa, o da öğlenin farzını ve sünnetini kılsa, ne lazım gelir?
-
Hükümet, ülkesindeki bir tüccarı tevkif edip, şirketine el koysa; bu şirketin sattığı malları satın almak, şirketin diğer sahiplerinin mal satışından hisse almaması sebebiyle şer'an caiz midir?
-
Anne karnında 4,5 aylık bebeğin özürlü olduğu teşhisine binaen aldırılması caiz midir?
-
Timur hakkındaki düşüncenizi merak ediyordum. Bazıları saf Türk olduğunu, siz Moğol olduğunu iddia ediyorsunuz. Timur’un Yıldırım Bayezid'i esir aldıktan sonra ona hürmet ettiğini, kaçırma teşebbüsü olduktan sonrada kafese koyduğu söyleniyor; siz bu hürmeti şanına yakıştıramadığı için Timur'dan kapalı bir araba istediğini iddia ediyorsunuz. Timur hakkındaki biyografik yazılarda çok zalim biri olduğunu okudum. Diktiği kafatası kulelerini, Bağdat''a girdiğinde askerlerinin her birinden bir kelle istediğini, Isfahanlıların isyanını bastırdığında onların 7 yaşından küçük çocuklarını ailelerin gözleri önünde atlarına saatlerce çiğnettiğini ve sağlam kafataslarından kule diktiğini vs. Ayrıca onun Osmanoğullarının aksine ilayı kelimetullah gibi bir davası olmayıp sadece şan şöhret uğruna cihangir olmayı istediğini, yine Osmanoğullarının aksine o istila ettiği yerlerde nizam kurmayıp istiladan sonra başka hedeflere yöneldiğini, bunun içindir ki imparatorluğunun kendisiyle kaim olup kendisinden kısa müddet sonrada yıkıldığını, bir kaç sefer dışında hayatı boyunca Müslümanlarla savaştığını okudum. Bayezid'e sığınan iki hükümdarın verilmemesini bahane ederek Anadolu’yu tarumar etmesi ne kadar doğrudur? Kendisine sığınanı vermemenin Oğuz töresinde olduğunu yazmışsınız. Sultan Yıldırım’ın sınır dışı edebileceğinden söz etmişsiniz. Lakin sınır dışı etseydi Timur'un gazabından kaçabilecekler miydi? Bu da bir nevi sığınanı vermek sayılmaz mı? Timur baştan işin bu noktaya geleceğini hesap ederek onları istemeseydi, en azından Rumeli'de fetihler yapıp İslâmiyeti yayan bir devlet uğruna bunu hoşgörüp Yıldırım'a mektup göndermeseydi doğru olmaz mıydı? Osmanoğullarının
ilayı kelimetullah gibi bir davası varken böyle bir cihangire tabi olması beklenebilir mi? Timur'un kendisine bağlı olmasını istemesi bir nevi savaş istemesi manasına gelmez mi? bir de ordusunun yaptığı zulümleri ona isnad etmenin yersiz olduğunu söylemişsiniz. Fakat o da Yavuz gibi bir meyve çalmayan ordu kuramaz mıydı? Bu, onun mesuliyeti değil midir? Bütün bunlar muvacehesinde Timur hakkındaki kıymet hükmümüzün müsbet olması ne kadar mümkündür? -
Bir kimse vefat etse, zevcesi; iki kızı, bir erkek, üç kızkardeş, bir amca ve bir amca oğlu olsa, miras taksimi nasıl olacaktır?
-
Bir kimse vefat ediyor. Geride bir hanımı, iki kızı kalıyor. Miras taksimi nasıldır?
-
Vehhabilerin ‘Allah göktedir’ demesi veya Ehl-i sünneti küfre nisbet etmesi küfür değil midir?
-
Fâsıka hürmet caiz midir?
-
Kadınların bacaklarındaki tüyleri almasının mahzuru var mıdır?
-
İmanın şartlarının 6 olduğunu biliyoruz. Ancak Amentü duasında yedi tane şart sayılmaktadır. Sebebi nedir?
-
Akademik tez çalışmamda tatbik etmem gereken ölçeklerden birinin başlığı creativity (yaratıcılık). Bunu kullanmamın mahzuru var mı?
-
Bir işe müracaat edip sözleşme imzalayan hanım, sonradan pantolon giymek mecburiyeti olduğunu öğrense, akdi feshedebilir mi?
-
İbn Hazm, Ehl-i Sünnet midir?
-
Bitmemiş daireleri satan inşaat şirketlerinde çalışmak caiz midir?
-
Kapalı kadınların, erkek-kadın karışık konferanslarda beraber oturmaları uygun mudur?
-
Mezuniyet merasiminde havaya kep atmanın dinen bir mahzuru var mıdır?
-
Osman Gazi'nin asıl adının Ataman olduğunu söylüyor. Buna delil olarak da baba, amca ve kardeşlerinin ismi Türkçe iken, kendisinin isminin Arapça olma ihtimalinin düşük olmasını delil gösteriyorlar. Ne dersiniz?
-
M. Akif’in câmide çok ağlayan birini gördüğü, bu kişinin Sultan Hamid zamanında askerlikten ayrıldığı için rüyasında Peygamber Efendimizi görerek, Sultan Hamid’e atfen, ‘Senin istifa ettirdiğini, biz de istifa ettirdik’ dediği hâdise gerçek midir?
-
Sarı, kırmızı, yeşil renklerinin Türk tarihinde hususi yeri var mıdır?
-
Sultan Abdülhamid’in annesi Tirimüjgan Sultan Ermeni mi, Çerkes midir?
-
Fatih’in Sadrazamı Mahmut Paşa şer'an hangi sebeble idam olunmuştur?
-
Umumiyetle marketlerde bulunan bir makineye para atılıyor. İçindeki yuvarlaklar dönüyor. Bazen bir hediye düşüyor. Çoğu zaman boş çıkıyor. Bu kumar mıdır?
-
Lunaparkta balonlara atış veya bir çubuğa halka geçirmek karşılığı para veriliyor. Kazanana hediye veriliyor. Kumar mıdır?
-
Alışveriş yapmadığımız dükkân veya alışveriş merkezlerinin tuvalet vs hizmetlerini kullanmak caiz midir?
-
Şehir dışına tur tertipleyen birisi veya otobüs firması, mahremsiz tura katılan kadınlardan mesul mudur?
-
Mekkeli müşriklerin de Allah'a inandıkları, ancak geçmişte yaşayan salih kimselerin temsili putlarına tazim gösterdikleri için ve o kişileri aracı gördükleri için müşrik olduklarını okuyoruz. Şu halde, evliyanın ruhaniyetinden yardım istemek de buna kıyas edilemez mi?
-
Açlıktan ölmek üzere olan kimse sırasıyla ne yiyebilir?
-
Ayasofya Câmii dinen câmi hükmünde midir? Kadınlar muayyen günlerinde ziyaret edebilir mi?
-
Konuşma ve duyma özrü olan birine namaz farz mıdır?
-
Kâdıyaniler müslüman mıdır?
-
Çorbaya ekmek doğramak sünnet midir?
-
İslâmiyetin astral seyahate bakışı nasıldır?
-
Bir kimse 20000 lira miras bırakıp ölse, ardında bir hanımı, 1 erkek ve 5 kız evladı kalsa, miras bunlara nasıl taksim edilir?
-
Biri bana 10 lira verse, dedem için Kur’an-ı Kerim okumamı istese, bu para caiz olur mu?
-
Cep telefonu aldım. Taksitler haricinde, GSM firmasının arge (araştırma-geliştirme) hizmetlerinin karşılığı olarak bir finansman ücreti eklendiğini gördüm. Bunu ödemek mecburiyetinde miyim?
-
Kadın, mahremi olmayan birine hal hatır sorabilir mi?
-
İcâre akdinde menfaat ve ücret belli olmasa fâsid oluyor. Araba tamircileri için vaziyet nasıldır?
-
Kur’an-ı Kerim'de ince harfleri ü, kalın harfleri u okumamızda mahzur var mıdır?
-
Allahü teala için, ‘kutlu yar’ ve ‘mübarek dost’ tabirleri kullanılır mı?
-
Bazıları birbirine karışmayan deniz resmini göndererek, altına Rahman suresinin bu mealdeki ayet-i kerimesini yazıyor. Kur’an-ı Kerim âyetlerine kafadan mana vermek caiz olmadığına göre, böyle yapmak münasip düşer mi?
-
Bir tarihçi, Sultan Abdülhamid’in, Siyonistlerin Filistin için vaad ettiği parayı az bulduğundan dolayı kabul etmediğini söyledi. Ne dersiniz?
-
Nike, Antik Yunan’da zafer tanrısı olduğuna göre, bu markanın mamullerini kullanmak caiz olur mu?
-
Müzik öğretmeninin kazancı helal midir?
-
Kâinatta insan ve hayvanlardan başka canlı var mıdır?
-
Kuru necaseti, kuru bezle silince bez necis olur mu?
-
Telefonun camına necaset bulaşsa, kuru bir bezle silinse, temizlenmiş olur mu?
-
İmam-ı Rabbani hazretleri, rehberin tenkit edilmemesi gerektiğini bildiriyor. Eshab-ı Kiram bazı hususlarda Peygamberimize aleyhisselam bu vahiy mi yoksa sizin fikriniz mi şeklinde sorduklarını okuyoruz. Burada rehberi sorgulamış olmuyorlar mı?
-
Ezelden takdir edilmiş; ezelden yazıldı; ezelden beridir; Urfalıyım ezelden; ezelî rakip; ebedî yurdumun üstünde inlemeli gibi kelimeleri kullanmakta beis var mıdır?
-
Allah’ın ipi demek caiz midir?
-
Ramazan ayında bir mülâkata gireceğim. O gün oruç tutmayıp sonra kazâ etsem olur mu?
-
Çocuk terbiyesiyle alâkalı bir kitap tavsiye eder misiniz?
-
Allahü teâlânın saltanat sahibi olduğunu söylemek yanlış mıdır?
-
Allah, arşın fevkinde demek ona mekân isnad etmek midir?
-
Tekke ve tasavvuf edebiyatında olan şathiyelerin dinen bir mahzuru var mıdır?
-
Bazı program veya filmlerde fon müziği oluyor. Bunu izlemek ve dinlemek caiz midir?
-
Bazı tarihçiler sefere çıkmadığı için Sultan II. Bayezid’i tenkid etmektedir. Ne dersiniz?
-
Osmanlılarda mezar taşlarından, mevtanın hangi mesleğe mensup olduğu anlaşılmaktadır. Genç yaşta ölen oğlum, mektepte bando şefi idi. Mezar taşını nasıl yaptırmak münasiptir?
-
Bir yerde okuduğuma göre, “Sultan Hamid, Jön Türklerin siyasî taleplerini zamanında dikkate alsaydı; 1908 ihtilaline gerek kalmazdı ve tahtını da kaybetmezdi. Ne dersiniz?
-
Bâtıl bir dindeki bir tanrı ismi ile aynı olan bir araba markasını kullanmak mahzurlu mudur?
-
İnsanlar başkası tarafından kendilerine edilen dualarla hidayet bulabilirler mi?
-
İslamiyetin üniversel olduğunu biliyoruz. Önceki dinler (Musevilik ve İsevilik gibi) böyle miydi?
-
Hanefi olup, gusl abdesti için Mâlikî mezhebini taklit eden biri, bir zaman tuğla ile teyemmüm yapmış olsa; sonra pişmiş tuğla ile teyemmüm Mâlikî’de caiz olmadığını öğrense, ne lâzım gelir?
-
Vakfa ait bir talebe yurdunda, sosyal ihtiyaçlar ve bilhassa burslar, vakfedenin malından mı karşılanır. Bu para kifayet etmezse, başkasının hediyesinden karşılanabilir mi? Bu hizmetten istifade edenlerden para alınabilir mi?
-
Vakfeden (Vâkıf) daha sonraları görülen lüzûm üzere mütevellîyi veya nâzırı veyâ kâtibi değiştirebilir ve yerine yenisini tayin edebilir mi?
-
İbni Âbidin’de bulunan ve mütevellinin azlini icab ettiren hıyânete neler girer?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165